Fredagspunkter i sista sekunden

 Hejsan Hejsan!

Ni som följer mig på Instagram vet att igår när jag kom hem från jobbet så upptäckte jag att mitt internet inte fungerade. Gick därför in på Telenors hemsida, eftersom man brukar kunna kolla om det är registrerat någon driftstörning i sitt område. Tänkte att jag gör det innan jag ringer.
Och mycket riktigt.
Typ halva stan var orangemarkerat, vilket betydde driftstörning, och det stod "Felsökning pågår".
Driftstörningen inträffade tydligen vid 10-tiden igår förmiddag, och inte förrän mitt på dagen/tidig eftermiddag idag kom internet tillbaka (vet ju inte exakt tid eftersom jag var på jobbet).

Nåja. Hur patetiskt det än låter (för jag hör det själv, jag lovar) så är det verkligen inte roligt när internet/wifi slutar att fungera. Må vara ett i-landsproblem, men det ska helt enkelt fungera ;-)
Tur att jag ändå hade surfpott på mobilen, så jag kunde lyssna på en podd igår kväll. Detta låter också rätt patetiskt, men jag hatar när det är knäpptyst. 

Äh, nu är allt som det ska i alla fall (peppar peppar), så nu kan jag äntligen skriva det blogginlägg jag satte mig för att skriva och förpublicera igår. Det var när jag satte mig vid datorn för att göra det som jag upptäckte att jag saknade uppkoppling.
Det var alltså tänkt att jag skulle schemalägga det för publicering redan under morgonen idag. Blir sent, men bättre sent än aldrig heter det ju ;-) 

Vi kör på ett punktinlägg den här fredagen tänkte jag.
Konceptet att blogga med punkter upptäckte jag för en massa år sedan hos Annika. Hon bloggar alltid med punkter på torsdagar, och idén är lysande.
Ofta har man ju en idé som man skriver ett blogginlägg om, men ibland har man flera kortare idéer/ämnen. Så pass korta att det inte är tillräckligt för att "fylla upp" ett helt inlägg. Då är punkter toppen. Man kan samla alla dessa mindre ämnen och på så sätt få ihop till ett ordentligare blogginlägg.


Nu är glada julen slut slut slut... 

Imorgon är det Tjugondag knut. Julens sista anhalt, eller i alla fall sista chansen att plocka bort allt pynt.
Det är ganska sent att vänta tills nu, men samtidigt är det ändå rätt accepterat om man väljer att vänta till den dagen.
Efter det däremot... DÅ kan man jag inte låta bli att känna mig lite udda om jag skulle ha kvar allt det röda, allt det juliga.
Kruxet är att jag fortfarande inte känner mig redo att plocka bort det. Trots att jag haft allting (inklusive granen) uppe sedan slutet på november.
De allra flesta brukar ju känna att julen blir "dammig" när vi går in i januari, och plockar bort den då.
En del gör det i mellandagarna.
Tror det finns människor som plockar bort julen typ annandag jul (ursäkta, men ER förstår jag mig inte på ;-P) Finns också de som plockar fram julen julveckan och plockar bort den i mellandagarna.
Hur orkar man ens? Är det ens värt det, kan jag undra ;-)
Ja, det är ju så tur att vi alla får göra som vi vill enligt vad som passar oss bäst.
Jag kommer med största sannolikhet att under vemod plocka bort det nu i helgen.

När plockar ni bort julen?
När plockar ni fram den?
Plockar ni fram allting på en gång, eller pytsar ni ut det successivt under december?


Dressingmix örter&lök

Det här är en väldigt lustig punkt måste jag säga. Vem bloggar ens om kryddor??
Tydligen jag.
Men här är i alla fall en typ av kryddblandning som jag så djupt och innerligt önskar fanns i matvarubutikerna!
Knorr Dressingmix Örter & Lök.
Jag villhöver den så mycket här hemma!
Har den här på jobbet (oftast till vitkålssallad) och den finns inte att köpa som privatperson.
Dessa Dressingmix kryddblandningar finns att köpa i butik, men inte just den som heter Örter & Lök. Dressingmixarna säljs i små påsar och det är tre sådana i en förpackning. Det finns en smak som heter Örtagård. Det är INTE samma sak, tyvärr.
Jag har till och med suttit och googlat någon gång för att se om Örter & Lök finns för privatpersoner att beställa. Men jag hittar ingenting. Allt jag hittar är grossistsidor (typ som Martin&Servera) där exempelvis storkök beställer.
Jag hade betalat typ 120-130 spänn för en sådan här burk om de kunde säljas i butik!!
Jag menar; i ett privathushåll skulle den ju ändå räcka i en halv evighet...


Lyxfällan

Vet inte varför, men jag tycks de senaste månaderna fått dille på att kolla Lyxfällan. Helt från ingenstans, eftersom jag inte sett det sedan... jag vet inte; över tio år. Kanske femton.
Vet inte exakt hur länge programmet har funnits, men tror nog det är sedan början av 00-talet.

Det är så... fascinerande på något sätt.
Intressant. Tragiskt. Hjärtskärande.
Kan inte låta bli att känna det här med att hur människor hamnar i en så desperat situation att deras sista lösning är att behöva gå med på att delta i förnedringstv. Men det är ju också så att vissa tycker man mer synd om än andra...

Däremot gillar jag ändå utvecklingen som programmet gjort, om jag jämför de minnen jag har från de första avsnitten tills idag. Tack och lov känns det verkligen som att det är större fokus på den psykologiska delen idag. Orsaken till att människor hamnar i skuldspiralen. För det är ju trots allt inte riktigt så enkelt som att de "bara har valt att göra så helt apropå".
Jag gillar också att de faktisk anpassar sin approach gentemot deltagarna utifrån vilken typ av person de är. Visst; de är hårda mot alla. Dels för att det är TV och dels för att de behöver bli konfronterade för att kunna börja reparera.
MEN jag tycker det känns som att de ändå går lite mjukare och lirkande fram om det är en deltagare som är väldigt skör. Och tar i lite extra om det märks att personen klarar av det (hoppas ni förstår hur jag menar).
Det är i alla fall något jag reagerat på och gillar med de här nyare säsongerna. Trots att det är TV-underhållning är ju ändå grundidén att hjälpa människor och inte bryta ner dem totalt.

Gillar du Lyxfällan?
Det här är inget sponsrat (tänk ändå om jag var så stor att jag kunde ha sådant..), men Lyxfällan finns på Viaplay om man vill se utan reklam. MEN serien finns också på PlutoTV. Viaplay är svindyrt, men kan man stå ut med reklam är PlutoTV gratis.


Leva vs Överleva? 

Det här kommer kännas som en väldigt säga-emot-sig-själv-punkt med tanke på att förra handlade om Lyxfällan.
Men jag fattar absolut att man måste plocka bort saker ur sitt liv och leva sparsamt genom att ta bort allting man inte behöver om man sjabblat. Det är såklart det priset man får betala om man levt över sina tillgångar.
Med det sagt så utgår den här punkten från att man lever i samstämmighet med sina inkomster och utgifter.
Det är bara en liten tanke jag har då och då...

Är livet verkligen till endast för att Överleva? Ska vi inte Leva vårt liv?
Ska vi ta bort alla guldkanter från livet bara för att vi "egentligen inte behöver dem"?
Har vi en stadig och bra inkomst och vill ha exempelvis en lite dyrare streamingtjänst; ska vi strunta i/ta bort den bara för att vi inte behöver streamingtjänster för att överleva?
Jag vet att det är ett löjligt exempel, men igen... jag hoppas ni förstår lite hur jag menar.
Som sagt; vi ska inte leva över våra tillgångar och vi ska inte ta lån för att Leva. Men när vi kan; ska vi inte då sätta lite guldkant på dagarna. Även om det tekniskt sett är "något onödigt som vi inte behöver".

Kapitalisten i mig filosoferar, haha ;-P


Blogg.se 

Jag har för övrigt fått svar på mitt mail från blogg.se, där jag främst frågat om kommentarerna.
Det är tydligen så att de lagt in en blockering mot utländska ip-adresser med anledning att de sett en stor ökning av spam just från utlandet.
Detta kändes så otroligt nedslående att läsa, eftersom det betyder att det inte är något fel som kommer att rättas till. Det betyder istället att blogg.se-bloggar framöver endast kommer att kunna vända sig mot människor inom Sverige. Det kommer inte gå vända sig globalt.
Gillar verkligen INTE!
Tyvärr är det ju bara att säga Jaså. Finns inte så mycket annat att göra, än att fatta beslutet om att stanna här på Blogger. I alla fall tills vidare.


Mattipset! 

Tänkte att jag skulle avslut med ett litet mattips.
En maträtt jag hittade för ett par år sedan via Instagram, och som seglade upp på listan över mina favoriter.
Gnocchin är sådan färsk som finns i samma del av butiken som färsk pasta. Det är alltså INTE den torkade pastan med samma namn i pastahyllan.
Har inte heller några direkta mängder; men den blir inte så jättebra att värma upp dagen efter, så tillaga lagom för att äta direkt.

Gnocchi med ugnsrostade grönsaker

Gnocchi (se texten ovanför receptet)
Hackad röd chili + hackad vitlök
Pinjenötter (kan uteslutas)
Vitkål (skuren i bitar)
Zucchini (hackad i lite större bitar)
Paprika (hackad i större bitar)
Rödlök (hackad i mellanstora bitar. Ej finhackat.)
Cocktailtomater (delade på hälften eller på fyra)
Créme fraiche (2 msk)

Torrosta pinjenötter i en stekpanna. Sätt åt sidan i en skål.
Sätt grönsakerna i en ugnsform. Ringla över olja och salta & peppra.
Sätt in i ugnen på ca 250° ca. 30 minuter.
Fräs chilin och vitlöken i en stekpanna. Tillsätt gnocchin och stek tills den är mjuk.
Ta ut grönsakerna när de är klara och blanda ihop dem. Tillsätt gnocchin och rör om.
Tillsätt ungefär 2 msk créme fraiche och rör om.
Toppa med pinjenötterna och servera direkt.




Hoppas ni haft en trevlig vecka såhär efter alla helger!
Ny termin, nya möjligheter ;-)

2 kommentarer:

Annika sa...

Hej Erica!
KUL att du också kommer att punkta ibland. DET är ett så effektivt sätt att blogga på.


Vidrigt när internet strular. Det ger mig, på riktigt, stort stresspåslag.
Datorer, telefoner och bilar ska alltid funka.

NU är glada julen slut, slut, slut ...
Skulle inte vilja ha kvar min efter Knut även om jag bodde i Sverige.
Men förmodligen skulle jag behöva den till just den 13 januari. Här tar jag bort den på nyårsdagen. Vill absolut ha den kvar på nyårsafton, men sen är det slut. Som du vet börjar jag smyga fram julen redan den 1 november. Men då i form av att till en början tvätta fönster, stryka gardiner etc. Sen kommer det upp sakta med säkert.
Gillar att ha jul i nästan två månader. Tröttnar inte på det. Men sen är det skönt när den kommer bort också, det förnekar jag inte.


Den där örtmixen låter jättegod. Den skulle jag gärna ha.

Lyxfällan brukar jag se ibland i Sverige. Kan kanske se den här med med VPN. Tycker, som du, att det är fascinerande att se.
Samtidigt är det lite skäms-TV så det är bra om de är mer psykologiska idag, samtidigt som de ju måste vara hårda.

Nej, vi ska inte ta bort guldkanter i tillvaron bara för att vi "inte behöver dem". Det är nog så att vi behöver dem mer än vi tror i slutändan.
Så jo, vi behöver dem.

Så glad att du bytt portal, Erica. Blogg.se argument är så fånigt att man vill gråta. Spam, kommer den in tar man väl bort den? Eller så hamnar den i spam-mappen. Så knäppt.

TACK för mattips också. Låter gott.

Kramar!

Erica sa...

Hej Annika!

Ja, visst är det trevligt med punkter. Man får plats med mindre ämnen som är för små för att få ett helt eget inlägg, och samtidigt blir punktinlägget lättsamt att läsa även om det ofta kan bli mycket text sammanlagt.
Den briljanta idén har jag som sagt hämtat från dina härliga torsdagsinlägg! :-D

* Jepp! Fruktansvärt med internetstrul, speciellt när man inte har en aning om hur länge det blir borta (ungefär som när det är ett större strömavbrott).
Precis som du skriver; datorer, telefoner och (speciellt) bilar SKA bara fungera!
Samma sak med spisar, ugnar och kylar/frysar. Och tvättmaskiner.
Och kom på en till sak... HISSAR!! De senaste åren har hissen i mitt hus varit trasig lite nu och då, och DET är sannerligen en grej man är beroende av i hyreshus!
För oss som är yngre och har fullt kapabla apostlahästar är det såklart inga problem att ta trapporna, men tänker alltid på alla äldre som bor i lägenhet och hissen går sönder... Snacka om att bli fängslad inomhus...
Nåja, det blev lite off topic där ;-)

* Jajamänsan, nu är glada julen verkligen slut. Varenda ursäkt till att behålla pyntet är borta ;-)
Yes, jag har en likasinnad i dig gällande lång jul. Härligt!
Man vill ju verkligen hinna njuta av högtiden. Har så svårt att förstå människor som plockar fram julpyntet samma vecka som julafton och sedan plockar ner det i mellandagarna. Såååå stressigt alltså!
Nej, fullt blås ska det va när det kommer till julen! More is more!

* Örter&lök-mixen är SÅ god! Varje dag jag är på jobbet önskar jag så innerligt att livsmedelsbutikerna kunde sälja den burken.
Det finns två typer av "pizzasallader" jag brukar fixa till grönsaksbuffén. Den ena är sådan där man kokar en lag, häller över vitkålen, tillsätter ev. ananasspad och oregano och blandar ihop.
Den andra är mer "fake-pizzasallad"... Riven vitkål, olja och Dressingmix örter&lök.
Den sistnämnda är Betydligt mer populär! Så den gör jag hela tiden nu.

* Lyxfällan är verkligen fascinerande. Förnedringstv. Men med en fin grundidé. De ger ju verkligen deltagarna livets chans att göra en omstart och komma på fötter igen. Och för många av deltagarna ÄR det ju sannerligen sista livlinan.
Men ska inte sticka under stol med att vissa avsnitt är liiiite mer underhållande än andra ;-)
Vissa deltagare ömmar man för så hjärtat nästan går sönder, medans andra blir man endast arg på.
Exempelvis såg jag ett avsnitt där parets gemensamma NETTOinkomst låg på 64000(!!) kronor i månaden. Och ändå gick de 27000 kr back! Sånt gör mig mest bara arg.
Men underhållande är det i alla fall :-)

* Ja, precis. Det är inte meningen att vi endast ska överleva livet. Vi behöver guldkanter och saker att se fram emot, annars blir livet outhärdligt.
Det är inte meningen att varenda krona efter hyra och makaroner ska sparas.
Sparande är såklart otroligt viktigt och något alla som bara kan ska göra. Men lika viktig är livskvalitén, annars bryts vi ner bit för bit.
Har man jobb och stadig inkomst, är rimlig med sin ekonomi, har inga eller en rimlig mängd lån (typ bostad och CSN) och vill gå ut och äta en lördag; då behöver man inte stanna hemma och laga mat bara för att det är "bättre kostnadsmässigt". Man går ut och äter och njuter av det.
Det låter som att vi är på samma sida i den här frågan :-D

* Ja, det är verkligen så frustrerande med blogg.se´s anledning till blockeringen.
Jag antar att det är så pass mycket spam på senare tid att det blivit övermäktigt för dem att hantera, vilket jag kan förstå.
Men det känns som att "Sveriges största bloggportal" borde rätt rejäla servrar, och allt vad det heter, på plats. Med riktigt ordentliga spamfilter.
Nåja, bara å säj jaså.
Tur det finns andra bloggportaler. Även om det känns surt att behöva lämna blogg.se efter så många år.

* Gnocchirätten är jättegod!


Hoppas du haft en riktigt fin helg!
Stora Kramar!